Alkmaar

Home
Alkm Activiteiten

   


Welkom op de pagina van de postactieven van de Belastingdienst Alkmaar

Aantal deelnemers: ± 140

Contactpersonen voor de regio Alkmaar

Dick de Haan: dick.dehaan@upcmail.nl

 Ik ben van 22 april 1945 en op 1 maart 1967 begonnen bij de Douane in Amsterdam. In dat jaar werd ik in mei direct al overgeplaatst naar de Luchthaven Schiphol waar toen net het nieuwe areaal Schiphol-Centrum in gebruik was genomen.
In november van datzelfde jaar werd ik weer teruggeplaatst naar de Amsterdamse haven. Dit kon toen vrij makkelijk, omdat Schiphol nog een Douanesectie was van de Douane-inspectie Amsterdam. In 1974 slaagde ik in Amsterdam vervolgens als hoofdassistent en werd opnieuw overgeplaatst naar Schiphol-Centrum. De voormalige douanesectie was inmiddels een zelfstandige douane-inspectie geworden met de Haarlemmermeer als inspectiegebied. Ik ging daar werken in de invoerverificatie.

In 1976 werd ik op eigen verzoek overplaatst naar de Inspectie Omzetbelasting in Haarlem en daar heb ik met veel plezier gewerkt tot november 1982. Vanaf die tijd heb ik in Alkmaar gewerkt. Eerst als controleman bij de Omzetbelasting en later – na de omzetting naar de BPO – mocht ik meerdere middelen gaan controleren.

Ik ben getrouwd en heb twee dochters en vier kleinzonen.

André van Westerhoven

     Even voorstellen………..

André van Westerhoven, ik ben in de hongerwinter van ´44 in Haarlem geboren en ben nu dus 72 jaar en al bijna acht jaar met pensioen.
Onlangs werd ik door Dick de Haan van regio Alkmaar gevraagd om hem wat ondersteuning te geven en mee te gaan naar vergaderingen van de Postactievengroep Noord Holland. Zodoende deze voorstelling.

In 1961 ben ik begonnen bij de Inspectie I/A Haarlem, in het villapandje aan de Zomerluststraat. Ik was daar de eerste van een jongere generatie die in de loop van de jaren instroomden. Toen werd het ook steeds leuker. Al snel raakte ik in contact met de finvasport. Eerst als deelnemer en al snel als instructeur, samen met Willem van Eeden, later met Gerrit van den Dool en Karel Grandia. in die tijd deed ik veel aan sport, o.a. tafeltennis, voetbal, basketbal en atletiek. Voetbal met collega’s bij VVRA en met basketbal heb ik nog een jaar eredivisie gespeeld.

In 1968 werd ik verplaatst naar I/A Amsterdam. De inspectie was toen gehuisvest in een barak die op palen stond in het IJ. Het werk was daar heel anders en wel even wennen. Toen ik later op de afdeling accijnzen werd geplaatst werd het een stuk leuker. Vlotje varen onder het gebouw was in de pauze een leuke bezigheid, tot het natte pak aantoe. Met de finvasport was het even gedaan. In Amsterdam waren douane-instructeurs en alles was veel verder weg. Veel heb ik een periode gevoetbald bij Ocara in een bedrijfscompetitie.

Schiphol was toen nog een onderdeel van Amsterdam maar werd in 1971 een zelfstandige eenheid. Het leek me een leuke uitdaging om daar te werken en dat werd het ook. De start was in gebouw 144 op Schiphol Oost. Ik kwam op algemene zaken terecht en had o.a. de dienstkleding in mijn pakket. In een leegstaande zaal hadden wij daar een tafeltennistafel en in middagpauze werd daar flink gemept. Een hoogtepunt was altijd de uitreiking van nieuwe dienstkleding. De commentaren waren niet van de lucht, vooral met de nieuwe petten die steeds omhoog wipten. Die werden door velen dan ook niet geaccepteerd. Ook op kledinginspectie met het hoofd van de eenheid was een hoogtepunt. Er was soms veel op aan te merken en de discussies hierover waren aanleiding tot veel hilariteit. Op Schiphol werd ook weer gesport en al snel werd ik daar intensief bij betrokken. Ook werd er gevoetbald in een bedrijfscompetitie en daar ken ik Bram Otte weer van. De jaarlijkse uitwisseling met Heathrow en voetbaltoernooien in o.a. Duitsland en Zweden waren hoogtepunten. Met Heathrow hadden we een jaarlijkse uitwisseling. Spelers en supporters werden bij collega’s ondergebracht. Zo had ik de keeper van het Engelse team te gast. Na een dagje uit ging een cognacje er nog wel en werd het het er meer dan één! De volgende ochtend was hij als een balletje, maar ja, er moest toen gevoetbald worden. Veel schieten op doel was toe ons strijdplan en zo wonnen we met 6-0.

In 1976 moest ik helaas Schiphol verlaten. Ik werd verwacht in Alkmaar om daar de technische afdeling I/A te runnen. Een functie tussen het hoofd van de eenheid, de administratie en de Douane. In het begin was dat even schrikken. Alles ging daar op z’n janboerenfluitjes. En als je iets wilde veranderen was het commentaar niet van de lucht. Later werd dat veel beter, zeker toen er een 2e techneut bij kwam. In 1980 verhuisden we naar het CBG waar alle andere eenheden ook werden gehuisvest.

Het reizen van Haarlem naar eerst Amsterdam, toen Schiphol en later naar Alkmaar, werd wat bezwaarlijk en zodoende ben ik in Heerhugowaard terechtgekomen waar ik nog steeds met mijn gezin woon.

De bestaande maar niet zo actieve personeelsvereniging RASA werd nieuw leven ingeblazen. Een zeer actief bestuur waarvan ik voorzitter werd en dat 25 jaar heb gedaan. Uiteraard is toen ook de finvasport weer gaan bloeien. Samen met de douane zijn toen ook weer de douva/finvapoeven georganiseerd.

In 1986 werd ik ook landelijk actief en wel bij de sportdagen in Apeldoorn. Met een kleine groep hebben we toen de sport-spel en feestdag Apeldoorn op poten gezet. Mijn rol was met name het organiseren van de zeskamp, de variathon en andere meer vrijblijvende activiteiten. Na het vertrek uit de dienst van Joop Parson kreeg ik de leiding over de landelijk finvasport en de bijscholing van de sportleiders.

In 1995 werd ik geplaatst (niet gevraagd) in een werkgroep preventief gezondheidsbeleid van de Directie Ondernemingen Noord. In de werkgroep zaten o.m. een hoofd ven een eenheid, een bedrijfsarts en diverse P/O medewerkers. Uiteindelijk is hier Gezond Belast uit voortgekomen. Met de landelijk groep finvasportleiders zijn we gestart met allerlei bijscholingen. De eerste eenheid waar we onze diensten hebben aangeboden was in Oss. Het werd direct een succes en al snel werden we gevraagd op meerdere kantoren. De sneeuwbal ging rollen en in de loop der jaren zijn duizenden medewerkers getest op bijna alle eenheden. Het succes werd zo groot dat ik door de toenmalige DG volledig werd vrijgemaakt om me hiervoor in te zetten.

Ik heb dit tot mijn pensionering in 2009 met veel plezier gedaan en het met een goed gevoel overgedragen aan mijn opvolger Bernie te Hietbrink.
Nu geniet ik van mijn vrije tijd, ik sport nog steeds in finva-verband met andere ouwe rotten, doe aan tafeltennis en fiets samen met mijn vrouw leuke tochtjes(op een gewone sportieve fiets). Ook rijd ik met de Hugohopper (buurtbus) cliënten van Reigersdaal naar activiteiten. En wil ik samen met Dick de Haan voor de jongere postactieven in de regio, wat meer sportievere activiteiten op te zetten.
Wie weet komen we elkaar daar nog eens tegen!

Home ] Alkm Activiteiten ]